Kategoriat
unelmien vuosi

Espanjassa lottovuosi huipentuu El Gordo-arvontaan

Espanjan joululotto eli Sorteo Extraordinario de Navidad tai Lotería de Navidad on jättimäinen lottoarvonta joka suoritetaan vuosittain joulun alla 22.12. Nimitys El Gordo eli ”lihava” viittaa ylimpään voittoluokkaan. Sitä käytetään myös muiden lottoarvontojen yhteydessä, vaikka etenkin Espanjan ulkopuolella El Gordo viittaa yleensä juuri tähän jouluiseen peliin.

Arvontaa on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1812 saakka, myös sotien ja muiden kriisien aikana. Palkintojen kokonaissummalta (yli 2 miljardia euroa) kyseessä on maailman suurin yksittäinen lottoarvonta.

Tämän loton pelaaminen eroaa suomalaisille tutuista lottopeleistä, sillä arvonta perustuu valmiiksi painettuihin lipukkeisiin eli arpoihin joista voi valita. Kuponki (billette) sisältää viisinumeroisen sarjan väliltä 00000-99999, eli erilaisia vaihtoehtoja on 100 000. Jokaista kuponkia painetaan sama määrä, esimerkiksi 172 (vaihtelee hieman vuosittain). Yksi kuponki maksaa 200€

Kukin kuponki puolestaan koostuu 10 identtisen osuuden (décimo) nipusta, jota voidaan myydä tai jakaa eteenpäin. (Ja vielä erikseen voidaan toki jakaa näistä ”osuuksien osuuksia” porukkasopimukseen perustuen). Joululottoon osallistutaankin Espanjassa usein juuri työ- tai harrastusporukalla, suvun kesken, tai jopa koko kylä yhdessä.

Myös voitot jakaantuvat suurelle määrälle ihmisiä, sillä tulosvaihtoehtoja on huomattavasti vähemmän kuin useimmissa lottopeleissä.

Itse arvontaan liittyy useita perinteitä. Se järjestetään Madridin Teatro Real-teatterissa, jossa lapset laulavat arvotut numerot. Perinteisesti lapset ovat olleet orpoja San Ildefenson koulusta.

Isompi pallohäkki sisältää 100 000 pientä puista lottopalloa, kukin vastaten siis yhtä viiden numeron yhdistelmää. Toinen, pienempi häkki sisältää 1807 palloa, joissa on erikokoisia eurosummia. Yksi näistä on El Gordo.

Arvonta etenee niin että ensin arvotaan numeroyhdistelmä, sitten vastaava summa, aina siihen asti että pienempi häkki on tyhjentynyt. Kaiken kaikkiaan prosessi kestää useita tunteja. Kohokohta on tietenkin hetki jolloin El Gordo osuus onnekkaalle numerosarjalle.

Pelin järjestää Loterías y Apuestas del Estado, Espanjan kansallinen lottoyhtiö. Niinpä peliä ei virallisesti myydä Espanjan ulkopuolella. Netistä löytyy kuitenkin välityspalveluita jotka hankkivat kupongin tai osuuden Espanjasta ja postittavat sen tai säilyttävät pelaajan puolesta.

Toinen vaihtoehto on osallistua jännitykseen on lottovedonlyönnin kautta. Tässä pelimuodossa ei hankita varsinaista virallista kuponkia, vaan pelin myyvä yhtiö vastaa voitoista. Valitset siis El Gordo-numerot sivustolta joka tarjoaa nettilottoa ja seuraat arvontaa vaikka striimin kautta. Ehkä 2020 vielä kääntyy unelmien vuodeksi viime hetkellä.